skip to Main Content

Zorg goed voor jezelf en voor elkaar

Onze zorgprofessionals werken momenteel onder zeer extreme omstandigheden. Tegelijkertijd is nog veel onbekend over COVID-19. Dat brengt onzekerheid met zich mee; niet alleen voor patiënten, maar ook voor de eigen gezondheid. Hoe zorg je goed voor jezelf en voor elkaar? Er zijn veel initiatieven en tips om fysiek én mentaal gezond te blijven. Een selectie.

 

Ondersteuning en support

 • Challenge & Support voor zorgprofessionals
  Of je nu stoom wilt afblazen of steun in de rug zoekt, de coaches van Challenge & Support staan belangeloos klaar. Aanmelden kan via  Challenge & Support. Ze nemen binnen anderhalf uur (tussen 07.00 en 21.00 uur) contact op om een gesprek op afstand in te plannen en eventueel ook een terugbel-moment als je daar prijs op stelt. Aan de gesprekken zijn geen kosten verbonden.
 • Compassion for Care voor zorgverleners
  Compassion for Care heeft een hulplijn voor zorgverleners. Wie hier gebruik van wil maken, kan per e-mail gratis een afspraak maken met een van de ‘luisterprofessionals.  Compassion for Care organiseert ook online groepsgesprekken. Interesse? Kijk hier voor de data.
 • Coaches voor medici
  Coaches voor medici is een netwerk van coaches die zelf ook ervaringen hebben in de medische wereld en/of arts zijn. Ze bieden kosteloos een luisterend oor voor wie daar behoefte aan heeft. Kijk op de website of mail naar luisterend-oor@coachesvoormedici.nl.
 • Psychosociale ondersteuning in ziekenhuizen
  Veel ziekenhuizen bieden tijdens de COVID-19-crisis extra psychosociale ondersteuning aan, zoals: peer support, (bedrijfs)opvangteams, geestelijke verzorging, maatschappelijk werk, ggz).
 • Contactpunt psychosociale ondersteuning zorgprofessionals
  Kleine ziekenhuizen, ouderenzorgorganisaties, gehandicaptenzorginstellingen en huisartsenpraktijken die psychosociale ondersteuning niet zelf in huis hebben, kunnen terecht bij het Contactpunt psychosociale ondersteuning zorgprofessionals. Dit centrum is op verzoek van het RIVM en het ministerie van VWS opgezet door ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum. Het contactpunt biedt een eerste aanspreekpunt voor zorgverleners. Het is een vraagbaak voor advies en kennis voor zorgprofessionals en zorgorganisaties.
 • Gratis boekje ‘Zorgen voor professionals’
  Het boekje ‘Zorgen voor professionals, praktische tips in moeilijke tijden’ bevat praktische tips/adviezen voor zorgprofessionals die nu onder grote druk moeten werken. Het is gratis te downloaden als pdf of e-book.

Tips en adviezen

Overige links

 • De Covid-19 Response app
  Deze app is een praktisch hulpmiddel, dat zorgprofessionals handvatten geeft om vitaal te blijven onder hoge druk. Leidinggevenden kunnen de app ook gebruiken om de werkdruk binnen het team bespreekbaar te maken.
×Close search
Zoeken