Zorg goed voor jezelf en voor elkaar
Onze zorgprofessionals werken momenteel onder zeer extreme omstandigheden. Tegelijkertijd is nog veel onbekend over COVID-19. Dat brengt onzekerheid met zich mee; niet alleen voor patiënten, maar ook voor de eigen gezondheid. Hoe zorg je goed voor jezelf en voor elkaar? Er zijn veel initiatieven en tips om fysiek én mentaal gezond te blijven. Een selectie.
Ondersteuning en support
- Challenge & Support voor zorgprofessionals
Of je nu stoom wilt afblazen of steun in de rug zoekt, de coaches van Challenge & Support staan belangeloos klaar. Aanmelden kan via Challenge & Support. Ze nemen binnen anderhalf uur (tussen 07.00 en 21.00 uur) contact op om een gesprek op afstand in te plannen en eventueel ook een terugbel-moment als je daar prijs op stelt. Aan de gesprekken zijn geen kosten verbonden. - Compassion for Care voor zorgverleners
Compassion for Care heeft een hulplijn voor zorgverleners. Wie hier gebruik van wil maken, kan per e-mail gratis een afspraak maken met een van de ‘luisterprofessionals. Compassion for Care organiseert ook online groepsgesprekken. Interesse? Kijk hier voor de data. - Coaches voor medici
Coaches voor medici is een netwerk van coaches die zelf ook ervaringen hebben in de medische wereld en/of arts zijn. Ze bieden kosteloos een luisterend oor voor wie daar behoefte aan heeft. Kijk op de website of mail naar luisterend-oor@coachesvoormedici.nl. - Psychosociale ondersteuning in ziekenhuizen
Veel ziekenhuizen bieden tijdens de COVID-19-crisis extra psychosociale ondersteuning aan, zoals: peer support, (bedrijfs)opvangteams, geestelijke verzorging, maatschappelijk werk, ggz).
-
- Psychosociaal team Gelre ziekenhuis: poster helpende gedachten
- Psychosociale ondersteuning Catharina Ziekenhuis Eindhoven:
Beslisboom inzet psychosociale zorg
Q&A psychosociale ondersteuning voor medewerkers
Presentatie over corona en stress ‘Hoe overeind te blijven?’
Multidisciplinaire richtlijn psychosociale hulp bij rampen en crises - Psychosociale ondersteuning Elisabeth Tweesteden Ziekenhuis:
Do’s en don’ts collegiale opvang
Multidisciplinaire richtlijn PSH bij rampen en crises
- Contactpunt psychosociale ondersteuning zorgprofessionals
Kleine ziekenhuizen, ouderenzorgorganisaties, gehandicaptenzorginstellingen en huisartsenpraktijken die psychosociale ondersteuning niet zelf in huis hebben, kunnen terecht bij het Contactpunt psychosociale ondersteuning zorgprofessionals. Dit centrum is op verzoek van het RIVM en het ministerie van VWS opgezet door ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum. Het contactpunt biedt een eerste aanspreekpunt voor zorgverleners. Het is een vraagbaak voor advies en kennis voor zorgprofessionals en zorgorganisaties. - Gratis boekje ‘Zorgen voor professionals’
Het boekje ‘Zorgen voor professionals, praktische tips in moeilijke tijden’ bevat praktische tips/adviezen voor zorgprofessionals die nu onder grote druk moeten werken. Het is gratis te downloaden als pdf of e-book.
Tips en adviezen
- Initiatief ‘Extra handen voor de zorg’: praktische tips en adviezen voor (leiders van) teams
- Stichting IZZ: Zo blijf je gezond tijdens een crisis
- OLVG: tips hoe je goed voor jezelf en je collega’s zorgt
- Defensie: adviezen mentale gezondheid van zorgprofessionals
Overige links
- De Covid-19 Response app
Deze app is een praktisch hulpmiddel, dat zorgprofessionals handvatten geeft om vitaal te blijven onder hoge druk. Leidinggevenden kunnen de app ook gebruiken om de werkdruk binnen het team bespreekbaar te maken.
Tips om gezond te blijven
Zorg goed voor jezelf met pasklare tips.

Tools corona-crisis voor zorgprofessionals
De (beroeps)verenigingen ondersteunen zorgprofessionals vakinhoudelijk, bijvoorbeeld met richtlijnen hoe om te gaan met patiëntencontact. Deze pagina bundelt de corona-dossiers voor de verschillende beroepsgroepen.

Arbeidsrechtelijke FAQ i.v.m. COVID-19
De extreme arbeidsomstandigheden leveren veel arbeidsrechtelijke vragen op.
De FAQ vullen we geregeld aan.