skip to Main Content

Vooral hoogopgeleide fulltimer schoolt zich bij

Arbeidsmarkt

Hoe meer uren ze werken, hoe groter de kans dat werknemers zich bijscholen. Ook wie al hooggeschoold is, volgt vaker een werkgerelateerde cursus. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in opdracht van Eurostat. Ruim de helft van de 25- tot 65-jarige werkenden volgt werkgerelateerde cursussen.

Investering

Werkgevers lijken eerder bereid te investeren in de opleiding van hoogopgeleide werknemers. Van de laagopgeleide werkenden neemt 29 procent deel aan werkgerelateerde cursussen, van de hoogopgeleiden is dit bijna 68 procent. Hoogopgeleiden worden hiervoor beduidend vaker dan laagopgeleiden gecompenseerd door hun werkgever.

Redenen

Werkenden geven meestal meerdere redenen om deel te nemen aan een werkgerelateerde cursus. Voor verreweg de meesten (acht op de tien) is het beter uitoefenen van hun werk één daarvan. Daarnaast zijn bijscholingen relatief vaak beroepsmatig verplicht of eist de werkgever de scholing. De helft van de werkenden noemt zo’n verplichting als reden.

Carrièrekansen

Het vergroten van carrièrekansen is voor 44 procent reden voor bijscholing. Het opstarten van een eigen bedrijf wordt door een veel kleiner aandeel van de werkenden genoemd (6 procent). Naast een motivatie op het gebied van werk noemen cursisten ook persoonlijke redenen om een cursus te doen, zoals het opdoen van kennis en vaardigheden die hun interesse hebben, of die nuttig zijn in het dagelijks leven.

Lees het hele artikel op PWnet.nl

×Close search
Zoeken