skip to Main Content

Vooral ambtenaren honkvast

Arbeidsmarkt

Een op de drie werknemers zit tien jaar of langer bij dezelfde werkgever. Vooral bij de overheid is dat het geval. Bijna 60 procent van de ambtenaren haalt het tienjarig jubileum.

Het CBS geeft aan dat voor 32 procent van de 7,9 miljoen werknemersbanen de baanduur 10 jaar of langer is. In 21 procent van de banen ligt de duur tussen de 5 en 10 jaar. Daarnaast heeft 18 procent een baanduur van 2 tot 5 jaar, 14 procent een baanduur van 1 tot 2 jaar, en 15 procent een baanduur korter dan 1 jaar. Het gaat hier om afgeronde en niet afgeronde banen. De baanduur is vastgesteld op 31 december 2016 en is het aantal jaren dat iemand bij dezelfde werkgever werkt. De baanduur houdt geen rekening met functiewisselingen bij dezelfde werkgever.

Vast contract

Een ‘baan voor het leven’ is al lang niet meer vanzelfsprekend, maar langdurige dienstverbanden zijn er dus nog wel degelijk. Het gaat volgens het CBS dan meestal om werknemers die wat ouder zijn en relatief vaak een vast contract hebben. Bij de overheid heeft ruim 85 procent van de medewerkers een arbeidscontract voor onbepaalde duur. In de gezondheidszorg is dit voor bijna 72 procent van de werknemers het geval.

Lees het volledige bericht op de site van het CBS.

×Close search
Zoeken