skip to Main Content

Veel inzet onbevoegd personeel in zorg

Arbeidsmarkt

In veel zorginstellingen worden mensen ingezet die het werk dat ze uitvoeren niet mogen én niet kunnen doen. Zo wordt beveiligers gevraagd om ondersteunende taken te verrichten en worden beginnende collega’s met weinig begeleiding in het diepe gegooid. Dat blijkt uit een peiling van de beroepsvereniging voor Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN) onder 2570 leden.

Negen op de tien verpleegkundigen en verzorgenden werkt bij een zorginstelling die te maken heeft met personeelstekorten. De meest genoemde maatregelen om daar iets aan te doen zijn: meer mensen opleiden (55 procent), meer overwerken (44 procent), extra inzet van ondersteunend personeel (41 procent), patiënten-stops (31 procent) en minder bedden (20 procent). Soms krijgen medewerkers die nieuwe collega’s aandragen een bonus of een diner-bon.

Personeelstekort

Zes op de tien verpleegkundigen en verzorgenden zien hun werkgever wel in actie komen om iets te doen aan personeelstekort en hoge werkdruk, maar 38 procent ziet juist geen actie. Volgens V&VN worden goede maatregelen te weinig ingezet, zoals het verminderen van administratieve lasten of het stoppen met oneigenlijke taken zoals schoonmaken of het rondbrengen van de krant. Maar aan de andere kant worden tegelijkertijd teveel slechte maatregelen ingezet, zoals de inzet van onbevoegd en onbekwaam personeel.

×Close search
Zoeken