skip to Main Content

Universiteit Utrecht stapt af van tijdelijke contracten

Nederlandse Universiteiten

Tijdelijke docenten krijgen vanaf volgend jaar een contract voor vier jaar. Universiteit Utrecht (UU) wil daarmee voorkomen dat werknemers met een tijdelijk contract last hebben van onzekerheid over hun baan. Een langer contract voorkomt werkdruk en stress.

Op dit moment werken er 350 tijdelijke docenten aan de UU en 50 in vaste dienst. Het totaal komt op 2000 en 2500 werknemers als ook anderen die les geven erbij worden opgeteld, zoals wetenschappers of promovendi. Sommige van die tijdelijke krachten hebben een contract voor een half jaar, anderen voor een jaar. Sommigen krijgen na die periode een verlenging, anderen niet. De UU vindt die onzekerheid niet goed voor de docenten. Volgens de UU brengt dit spanning met zich mee, geeft het onrust en er is dan weinig ruimte voor bijscholing.

Tijd voor ontwikkeling en bijscholing

Vanaf volgend academiejaar krijgen nieuwe tijdelijke docenten een contract voor minimaal vier jaar en minimaal 0,7 fte. Tien procent van de werktijd is dan ‘ontwikkeltijd’. Door zich bij te scholen hebben docenten die na vier jaar weg moeten voldoende bagage om verder te gaan, aldus de UU. Als dit langlopende, tijdelijke contract afloopt, wordt deze niet verlengd.

Bron: berichtgeving RTL Z

×Close search
Zoeken