skip to Main Content

Umc’s staan er financieel gezond voor

UMC

De acht universitair medisch centra in Nederland zijn financieel ‘kerngezond’, dit in tegenstelling tot een groot aantal algemene ziekenhuizen. Maar conform het hoofdlijnenakkoord moeten ook zij de omzetgroei beperken, terwijl de zorgvraag toeneemt en de kosten voor geneesmiddelen stijgen. Dat stelt BDO in een UMC-special, die het accountantskantoor maakte in aanvulling op zijn Benchmark Ziekenhuizen.

De umc’s krijgen van BDO gemiddeld een 9,2 voor hun financiële gezondheid in 2017. AMC en VUmc krijgen allebei een 10. Het laagste scoort het Radboudumc met een 7. De algemene ziekenhuizen kregen gemiddeld een 7,2, waarbij 14 ziekenhuizen een onvoldoende haalden. De betere financiële positie van de umc’s hangt volgens de analisten samen met het grotere aantal inkomensbronnen waarover zij beschikken. Bovendien slagen umc’s er beter in om hun bredere takenpakket ook op een meer rendabele wijze uit te voeren.

Rendement gestegen

De gezamenlijke opbrengsten van de acht umc’s bedragen ongeveer de helft van die van de gehele sector algemene ziekenhuizen, maar de umc’s behalen desondanks een hoger resultaat dan alle 62 algemene ziekenhuizen bij elkaar. De gemiddelde solvabiliteit van de umc’s over 2017 komt uit op 29,1 procent, terwijl de gemiddelde solvabiliteit van de algemene ziekenhuizen 25,6 procent bedraagt. Daarnaast is bij de umc’s sprake van een stijging van het rendement in vergelijking met 2016, terwijl bij de algemene ziekenhuizen zichtbaar is dat het rendement jaarlijks daalt.

×Close search
Zoeken