skip to Main Content

Toename zzp’ers in de zorg

Arbeidsmarkt

Dagblad Trouw berichtte onlangs dat er in de Nederlandse ziekenhuizen, verpleeghuizen en andere zorgorganisaties 50 procent meer zzp’ers rondlopen dan vijf jaar geleden. Volgens Cijfers van de Kamer van Koophandel (KvK) telt het register 121.000 zzp’ers met een zorgfunctie. In 2013 waren dat er nog ruim 80.000.

Zzp’ers in de zorg houden de regie over hun werk. Omdat zzp’ers zich kunnen permitteren geen of minder nacht- en weekenddiensten te draaien betekent het voor vaste werknemers dat zij zwaarder belast worden.

Het aantal zzp’ers in de zorg vormt nu ongeveer 10 procent van het totale aantal medewerkers in de zorg. Vooral verpleegkundigen, medewerkers in de thuiszorg en in de kinderopvang, psychotherapeuten en psychologen zorgen voor de stijging.

Dat er meer zzp’ers in de zorg werken, heeft deels te maken met het personeelstekort op de arbeidsmarkt. Instellingen kunnen bijvoorbeeld vacatures moeilijk opvullen. In zo’n situatie kiezen zij voor een zzp’er om snel aan gekwalificeerd personeel te komen.

Dat zzp’ers meer verdienen dan iemand in vaste dienst, is niet de voornaamste reden dat een groeiende groep zorgmedewerkers ervoor kiest als zelfstandige verder te gaan. Als zzp’er kunnen ze meer de regie te houden over de eigen agenda en makkelijker werk en privé met elkaar combineren. Oudere generaties kiezen juist voor het zzp-schap om hun vak beter uit te kunnen oefenen.

Lees het volledige artikel in Trouw.
Lees ook het NOS-artikel Groeiend aantal ZZP’ers in de zorg.

×Close search
Zoeken