skip to Main Content

Idee ‘Hack de Procedure Dag’ sterk concept voor de ouderenzorg

VVT

‘Hack de Procedure Dag’ is het winnende idee van het team van zorgmedewerkers en werkgevers ‘#Wetoo’ van de hackathon ‘Jouw kracht in de zorg. Hack je eigen toekomst’. Volgens dit idee kunnen medewerkers en managers een dag afwijken van drie bestaande procedures die het centraal stellen van de cliënt belemmeren.

Het team wint daarmee begeleiding om bij een zorgorganisatie het idee verder uit te werken en in de praktijk te brengen. Volgens de jury is de ‘Hack de Procedure Dag’ een sterk concept, omdat iedere betrokkene bij de zorg eraan kan bijdragen.

In de ouderenzorg zijn dringend maatregelen nodig om personeel te werven en te behouden om het groeiend aantal ouderen de juiste zorg te bieden. Een hackathon is een wedstrijd waarin teams in beperkte tijd een oplossing bedenken voor een vraagstuk. Kortgezegd is het een uit de hand gelopen brainstormsessie, een ontdekkingstocht, waarin de deelnemers samen op onderzoek gaan. Tijdens de hackathon zijn manieren en oplossingen bedacht voor hoe je als werkgever in de zorg meer ruimte kan bieden en als werknemer die ook kan benutten. Het uiteindelijke doel is om meer plezier in je werk te ervaren.

Vier pitches

In de tweedaagse hackathon hebben onder meer (wijk)verpleegkundigen, verzorgenden, welzijnsmedewerkers, (team)managers, trajectcoaches, kwaliteitsfunctionarissen en studenten in multidisciplinaire teams samengewerkt. Zij bepaalden zelf de vier pitches voor de finale. Naast het winnende idee dongen de app ‘Talentenplein’, Storytelling in de zorg en de ‘Evaluatieapp’ mee. In de app Talentenplein kunnen teamleden aangeven welke specifieke expertises en kwaliteiten ze bezitten. Met storytelling wordt in pictogrammen duidelijk gemaakt hoe de zorg in de eigen organisatie is georganiseerd. In de Evaluatieapp kun je in 30 seconden je dag evalueren en deze informatie delen met je collega’s.

Meer autonomie, meer plezier

Uit onderzoek blijkt dat als mensen een hoge mate van autonomie ervaren, zij meer bevlogen en betrokken zijn en minder de neiging hebben om de zorgsector te verlaten. Met meer autonomie durven werknemers meer eigen keuzes te maken en beslissingen te nemen en dit leidt vaak tot meer plezier op de werkvloer.

De hackathon is een initiatief vanuit de ‘Arbeidsmarktagenda 2023. Aan het werk voor ouderen’ van sociale partners in de zorg.

×Close search
Zoeken