skip to Main Content

FBZ ondertekent Rotterdams actieplan voor behoud zorgmedewerkers

Arbeidsmarkt

Vijfentwintig bestuurders uit de zorg, het onderwijs en de gemeente Rotterdam ondertekenden 7 maart 2018 het Regionaal Actieplan Aanpak Tekorten (RAAT+DAAD). Dit actieplan moet de oplopende personeelstekorten in de zorg aanpakken door werknemers voor de zorg te behouden en door de instroom van nieuwe werknemers te verbeteren.

Gezamenlijke aanpak

Het regionaal actieplan is gebaseerd op de overtuiging dat de arbeidsmarktuitdagingen in de zorg alleen gezamenlijk aangepakt kunnen worden. Minister Hugo de Jonge onderschreef ter plekke het belang van een goede aanpak: “Het personeelstekort in de zorg is een belangrijk vraagstuk. Als we niks doen, is in 2025 één op de tien arbeidsplekken in de zorg een vacature. Om dit te voorkomen, moeten we alle zeilen bijzetten. In de Rotterdamse aanpak bundelen onderwijs, zorg en de gemeente hun krachten om gericht, met hele concrete acties de personeelstekorten in de zorg terug te dringen.” Vanuit SectorplanPlus stelt VWS de komende 4 jaar 21 miljoen euro beschikbaar aan RAAT+DAAD voor instroom en opleiden van (nieuwe) medewerkers.

Impuls gemeente

De gemeente Rotterdam geeft met 500.000 euro een extra impuls aan RAAT. Wethouder Sven de Langen van Zorg en Onderwijs gaf aan dat als de zorgvraag zich volgens verwachting ontwikkelt, de regio Rijnmond in 2025 meer dan tweeduizend zorgprofessionals tekort komt. “Dat is een groot probleem. Daarom tekenen we niet alleen mee, maar stellen we ook dit extra geld beschikbaar zodat de zorg- en onderwijsinstellingen de voorgenomen maatregelen kunnen versnellen”, aldus Sven de Langen.
De bijdrage van de gemeente is onder meer voor het aanpakken van het tekort aan stageplaatsen en een campagne om werknemers in zorg en onderwijs uit te dagen om met goede ideeën te komen om personeelstekorten terug te dringen.

×Close search
Zoeken