skip to Main Content

De acties in de umc’s voor een goede cao beginnen!

UMC

De aftrap is maandag 9 juli met stiptheidsacties in het LUMC. En komende weken volgen meer acties bij de andere umc’s. Wat betekenen de acties voor u?

Om tot een goede cao voor de umc’s te komen, blijkt het helaas noodzakelijk een actietraject in te gaan. Daarom voeren de werknemers in alle umc’s actie. De acties zijn een gezamenlijk initiatief van de vier werknemersorganisaties AC/FBZ, CMHF, FNV en CNV.

Oog voor patiëntenzorg

In elk umc is afgelopen weken een actiecomité gevormd en zijn verschillende werknemersbijeenkomsten gehouden. Per umc wordt de vorm en de duur van de actie bepaald. De werknemers nemen hun verantwoordelijkheid als het gaat om de patiëntenzorg. De acties hebben geen invloed op de kwaliteit van de patiëntenzorg. We zorgen ervoor dat de werkgever tijdig over de actieplannen geïnformeerd is, zodat hij hierop kan anticiperen.

Actievormen

Behalve stiptheidsacties houden beroepsgroepen voor wie deze actievorm in verband met landelijke regelgeving minder passend is, andere acties. Denk bijvoorbeeld aan het uitnodigen van de raad van bestuur voor een hardloopwedstrijdje. De werknemers hebben immers elke dag al hun sportschoenen aan, omdat de werkdruk erg hoog is. Doordat iedereen met de acties meedoet – in welke vorm dan ook – laten ze zien dat ze solidair met elkaar zijn. Dat is van belang om de druk op de werkgever te verhogen en uiteindelijk toch weer aan de onderhandelingstafel te komen. Voor de werknemersorganisaties is alleen het van tafel halen van verslechteringen echt onvoldoende. Het is de hoogste tijd te spreken over noodzakelijke verbeteringen.

Altijd georganiseerde actie!

De werknemers bepalen zelf aan welke acties ze precies meedoen, maar acties moeten altijd ‘georganiseerd’ zijn. Dat betekent dat u nooit op eigen houtje een actie kunt beginnen. De actiecomités werken bij het opstellen van hun draaiboeken nauw samen met de actiejuristen van de werknemersorganisaties, omdat een actie aan allerlei juridische eisen moet voldoen. Houd de berichtgeving van het actiecomité in uw umc in de gaten en denk maar doe vooral mee!

Meer weten?

Lees in de FAQ onder meer hoe u beschermd bent en wat stiptheidsacties zijn.

×Close search
Zoeken