skip to Main Content

Congres op 31 mei over taakherschikking in de zorg

Bij capaciteitsproblemen kan taken herschikken een oplossing zijn. Welke succesvolle praktijkvoorbeelden zijn er in de eerste- en tweedelijnszorg? Daarover organiseren NAPA, de Federatie Medisch Specialisten en V&VN VS een congres op 31 mei a.s.

Vanwege een bezuiniging op de medisch-specialistische vervolgopleiding conform het Opleidingsakkoord, starten tussen 2014 en 2022 jaarlijks ruim honderd artsen in opleiding tot specialist (aios) minder met de opleiding. Dit leidt tot zo’n 25 procent minder aios-capaciteit, dat vervolgens leidt tot bezettingsvraagstukken in de avond-, nacht- een weekenddiensten. De kwestie is hoe die capaciteitsproblemen het hoofd te bieden. Taken herschikken kan dan een oplossing zijn.

Succesvolle voorbeelden

Tijdens het symposium over taakherschikking worden tal van voorbeelden van taakherschikking gepresenteerd in de eerstelijn, tweedelijn, ggz en ouderenzorg. Daarnaast wordt nader ingegaan op het TOKIO-model van de Federatie Medisch Specialisten die als tool ingezet kan worden om tot de juiste samenstelling van functionarissen te komen om capaciteitsproblemen het hoofd te bieden. Dat kunnen allerlei combinaties van functionarissen zijn. Bijvoorbeeld een ‘klein’ scenario met alleen dokters met verschillende functies, zoals een ziekenhuisarts en spoedeisende hulparts voor de generieke zorg op zaal en de eerste hulp in de dienst en medisch specialisten voor de specialistische zorg. Of een ‘uitgebreid’ scenario met meerdere functionarissen, waarbij bijvoorbeeld physician assistants en verpleegkundig specialisten overdag artsen taken uit handen nemen, zodat deze meer ruimte hebben voor het doen van diensten.

Programma en aanmelden

Benieuwd naar praktijkvoorbeelden en meer weten over het TOKIO-model, kom dan naar het congres over taakherschikking op 31 mei 2018 vanaf 14 uur in de Reehorst in Ede. Er geldt een vroegboekkorting bij aanmelding voor eind maart.

×Close search
Zoeken