U bevindt zich hier:
|

 

FBZ > Actueel > Nieuws
Checklist ‘Gezonde roosters en belastende diensten’ binnenkort beschikbaar
13 juli 2018
De checklist ‘Gezonde roosters en belastende diensten’ voor werknemers in de ggz komt binnenkort beschikbaar, samen met een handleiding. De checklist is ontwikkeld door het O&O-fonds GGZ, het arbeidsmarktfonds waarbinnen de cao-partijen van de Cao GGZ samenwerken.

In de Cao GGZ spraken cao-partijen, waaronder FBZ, af een checklist te ontwikkelen voor gezonde roosters en belastende diensten. Werktijden in de ggz zijn namelijk regelmatig aan veranderingen onderhevig. Omdat veranderende roosters en zware diensten kunnen leiden tot (over)belasting, willen de cao-partijen werkgevers en werknemers met een checklist handvatten geven om zo duurzaam mogelijk te kunnen roosteren.

Onderzoek
Aan de checklist ging een onderzoek vooraf, dat praktisch toepasbare informatie heeft opgeleverd over roosterergonomie (de gezondheidsrisico’s van roosters), het beperken van roosterrisico’s en de mogelijkheden om het roosterproces te optimaliseren.
Tijdens het onderzoek is eerst samen met werkgevers en werknemers van acht ggz-organisaties zicht gekregen op ‘roosterkwaliteit’. Aan de hand van een checklist zijn roosters vervolgens gewaardeerd op gezondheidsrisico’s en sociale kwaliteit. Ook is gekeken naar de verschillen tussen het geplande rooster en het werkelijke rooster en zijn roosters van verschillende medewerkers binnen een team met elkaar vergeleken. Met 65 vertegenwoordigers uit 16 ggz-organisaties is vervolgens gesproken over de ontwikkeling van een eenvoudige roosterprocestool.
 
In het najaar bespreken de initiatiefnemers de resultaten van het onderzoek en zal ook de checklist worden gelanceerd.
Deel dit artikel